Zapomenuté pohraničí

Šumvald u Uničova 1938 - 1945

Kniha: Zapomenuté pohraničí (Šumvald u Uničova 1938 - 1945)Kniha pojednává o období let 1938-1945. V roce 1997 slavila moje rodná obec Šumvald 710. výročí svého založení. Myšlenka na tuto knihu se odvíjí od přání zpracovat při této příležitosti část jejich nedávných osudů. Události z doby před šedesáti lety se na jedné straně odchodem nejstarší generace stávají minulostí, se kterou se dnešní střední a mladší generace budou nadále setkávat vždy jen zprostředkovaně. Na druhé straně je toto období Pandořinou skříňkou, jejíž otevření může být osudové, jak to dokazuje nejnovější vývoj událostí od listopadu 1989 po dnešek.

 

Říká se, že národy, které neznají svoji historii, si ji musí prožít znovu. Nechci, aby Šumvald ani český národ znovu prošli podobnou zkušeností, jakou pro nás ve svých svědectvích zachytil šumvaldský rodák Jan Kouřil.

 

Jeho zápisy jsou místním dobře známy ze Šumvaldských novin. Věřím, že jejich uveřejnění formou této knížky spolu s dalšími vzpomínkami,dokumenty, fotografiemi a úvodem z pera odborníka, budou podnětem k hlubšímu poznání věcí minulých jak v mém rodišti, tak v naší zemi.

 

Nechť tato kniha přispěje k uchování historické paměti.

Vydáno u příležitosti 710. výročí založení obce Šumvald...

 
 
 


Naděje nezhynula

Aleš Balcárek 1840 - 1862

Kniha: Naděje nezhynula (Aleš Balcárek 1840 - 1862)Na jeho hrob dejte jednoduchý nápis Zhynula naděje, napsal před 140 lety Jan Neruda ve svém nekrologu za mladým básníkem Alexandrem Balcárkem. Nadějně započatou literární dráhu Moravana Alše Balcárka, básníka, novináře a buditele přerušil smrtelný pád z Koňské brány. Poslední rozloučení, vedené kanovníkem Václavem Štulcem bylo manifestací studentských přátel z Moravy a pražských vlasteneckých kruhů.

 
Tato útlá knížka se chce přiřadit k oněm nemnohý, které se po uplynutí jisté doby vždy zákonitě vynořují, aby připomněly mladý talent horující pro čistý ideál, osobní i společenský, za nějž obětoval i nejcennější dar života. Pořadatelé sborníku nabízí zvídavému čtenáři příležitost nahlédnout básníkovu osobnost z několika zorných úhlů v určitém časovém sledu.
 
 
 
Vydáno u příležitosti 140. výročí úmrtí básníka Aleše Balcárka...


(Tyto dvě knihy je možno zakoupit na OÚ v Šumvaldě)

Info pro veřejnost

Obec Šumvald se od 15.8.2018 stala plátcem DPH

Nabídka práce v regionu

NABÍDKA PRÁCE ve vašem regionu

Czech POINT na OÚ

Obecní úřad Šumvald

Adresa:
Šumvald č. p. 17
783 85 Šumvald
Tel.: 585 041 258
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
[ E-podatelna ]

Úřední hodiny:
Pondělí, Středa
7:00 - 10:45 a 11:15 - 17:00
[ Kontakty ]

Návštěvnost

Návštěvnost